Hendrikx Van der Spek
BEL NU 035 - 623 77 85

Piramideprincipe toepassen loont

Het piramideprincipe is inmiddels een beproefde schrijftechniek. Gerenommeerde adviesbureaus, zoals McKinsey's, laten zich erop voorstaan dat ze hun rapporten volgens dit principe aanleveren. Dit maakt hun teksten lezersvriendelijker, omdat de belangrijkste boodschap vooraan de tekst staat en de lezer dus niet hoeft te zoeken.

Voor schrijvers is het piramideprincipe echter niet zo vriendelijk, blijkt uit onderzoek. Veel schrijvers vinden het lastig toe te passen, zeker als ze dat volgens de theorie tot op alineaniveau moeten doen. Het vergt de nodige hoofdbrekens om iedere alinea met de kernzin te beginnen.

Een ander probleem is dat schrijvers weinig terughoren van hun lezers. Een lezer leest immers het stuk en geeft vervolgens voornamelijk feedback over de inhoud. Bovendien vergelijkt een lezer niet twee versies van het stuk.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat lezers in teksten opgebouwd volgens het piramideprincipe daadwerkelijk sneller de boodschap vinden. Als schrijver moet je dus even doorbijten, maar boek je wel resultaat.

Meer weten over het piramideprincipe? Of zelf aan de slag ermee? Neem contact met ons op.  

Karin Pijper, 24-02-2012, 10:40

|